Mi lesz veled arany? Vegyes a kép…
Mi lesz veled arany? Vegyes a kép…
2016. április 04., hétfő 14:19

Rövidtávon további csökkenés valószínűsíthető, arany jegyzése felülről közelítheti az 1200-as szintet a hét folyamán. További korrekció, mélyen 1200 alatti szint egyenlőre nem indokolt.

Héten a Fed és az Európai Központi Bank is közzéteszi legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét, illetve a két meghatározó jegybank elnöke (Janet Yellen és Mario Draghi) is megszólal a héten (Yellen Ben Bernanke-val, Alan Greenspannel, és Paul Volckerrel „beszélget” csütörtök este).

Arany szempontjából is nagy jelentősége lehet az eseményeknek, amennyiben friss információ, utalás lát napvilágot az alapkamat várható alakulásáról (egyre több jegybank által meglépett negatív kamatszint ugyanis kedvez az arany jegyzésének). Az elmúlt hónapokban/évek során nemcsak a svájci, hanem a svéd, a dán és a japán alapkamat előtt is megjelent a negatív előjel, ahogy 2014. nyara óta az Európai Központi Bank egynapos betétei esetében is. Várhatóan még nem ért végett a negatív kamatok időszaka, további mérséklés sem kizárt, például a svájci és japán jegybank részéről sem (erre enged következtetni az elmúlt hetek/hónapok során megismert monetáris döntéshozók és vezető elemzők nyilatkozatai).

Negatív alapkamat önmagában támaszt jelent a nemesfém jegyzésének, amit fékezhet az amerikai dollár gyengélkedése (döntően az USA-ban az év elején 2016-ban várt 3-4 kamatemelés elmaradása, időben kitolódása miatt).

Kereslet érdemi bővülésére nem számítunk az előttünk álló negyedévben, világgazdaság mérsékelt növekedési üteme, kínai gazdasági gyengélkedése nem kedvez a lakossági és ipari keresletnek sem. Globális szinten is jelentős kereslettel rendelkező India esetében is negatív hírek jelentek meg március közepén: a világ legnagyobb fizikai arany fogyasztójaként is ismert Indiában a várt csökkentés helyett a kormány emelte az ékszerekre és aranyrudakra kivetett adót. Az ékszerek és aranyérmék, valamint rudak (befektetési célzattal tartott arany) iránt is megcsappant keresletet, a jegybanki vételek várhatóan csak mérsékelten képesek ellensúlyozni a tendenciát.

Forrás: RJO; eBrókerház Zrt.

Gyengélkedő kereslet ellenére nem várjuk a nemesfém jegyzését 1180 alá április közepéig. Előttünk álló héten (2016. április 04 – 08.) korrekció folytatása várható 1202 -1206 közeli elsődleges célár mellett. Az említett célárak egyben támaszt is adhatnak az árfolyamnak, bázisépítést követően óvatos emelkedés kezdődhet ismét az arany piacán.

Blogbejegyzést az Absolute Return Portfolio portfoliókezelője készítette.

Budapest, 2016. április 04.

 

FOREX Termékeink

Élő árfolyam

Befektetési Szolgáltató Zrt.

1054 Budapest,
Szabadság tér 14.

H - P: 9:00 - 18:00
Szo - V: zárva

tel: +361 880 8400 | fax: +361 880 8440
email: support@ebrokerhaz.hu