Kínai gazdaság gyengélkedése – vesztesek áru- és devizapiacokon
Kínai gazdaság gyengélkedése – vesztesek áru- és devizapiacokon
2015. augusztus 12., szerda 09:49

Kínai központi bank (People’s Bank of China) ismételten, egymás követő két nap gyengítette Kína nemzeti fizetőeszközét.

Jüant az amerikai dollárhoz kötik, mely az elmúlt időszakban jelentősen erősödött, az erős jüannal a kínai export versenyképessége romlott (hétvégén kiadott hivatalos adat szerint júliusban az export 8,3%-kal csökkent). Kínában előállított termékek piacképességére költségoldali nyomás is negatívan hatott az elmúlt években, különösen az élőmunka ára emelkedett.

A jüan napi középárfolyam-megállapításának mechanizmusában eszközölt változtatás alapvetően export támogató és/vagy jüan SDR-kosárba való bekerülését szolgálhatja. Meglepetés jellege, illetve ismételt, az első lépést kommunikációjával ellentétes szerdai leértékelés az elmúlt hónapokban megroggyant befektetői/elemzői bizalomnak sem tett jót, gyengíthette azt, tovább növelve a kockázati felár mértékét a kínai eszközök árazásában. Kína gazdaságába vetett bizalom gyengülőben van, egyre több elemzőház, vezető közgazdász ad hangot kétségeinek a kínai kormány által publikált, a gazdaság állapotát jellemző adatok hitelességével kapcsolatban.

Amennyiben exportösztönzés a nemzeti deviza leértékelésének célja, jelentős pozitív hatás nem várható az ázsiai ország kivitelében. A világgazdaság jelenlegi állapotában egyes nemzetgazdaságok is problémákkal, gyenge növekedési kilátásokkal, visszafogott kereslettel és többletkapacitásokkal bírnak, kínai áruk helyett sokkal inkább a kereslet növekedésére lenne szükségük. Másrészt a kínai központi bank lépése növeli a valutaháború esélyét, mely szintén tompítja a jüan leértékelés kivitelre gyakorolt kedvező hatását.

Egyértelmű vesztesek közt azon ipari nyersanyagok (pl. ipari fémek) emelhetőek ki, melyekből jelentős behozatalra szorul az ázsiai ország. A hatás továbbgyűrűződése révén Ausztrália az egyik lehetséges nagy vesztese a lépésnek. Ausztrália ugyanis a világ legnagyobb vasérc és szén kitermelője, Kína legnagyobb kereskedelmi partnereinek egyike. Csak a vasérc és szén kivitel az ausztrál a GDP megközelítőleg 10%-át teszi ki, nyersanyagok az export több mint 50%-ért felelősek. Önmagában a gyengélkedő kínai gazdaság romló nyersanyagéhsége is negatív hatással van a vasérc, réz és egyéb ipari fémek áralakulására, amit tovább ront a jüan leértékelése.

Lépés  - és a középárfolyam várható további, fokozatos eltolása -  fokozhatja a volatilitást a piacokon. A héten bejelentett kétszeri leértékelés hatása időben késve fog megjelenni a hivatalos statisztikákban, addig is várható további negatív makroadat Kínából, további nyomás alá helyezve az ázsiai devizák mellett az ausztrál és új-zélandi dollár mellett az amerikai dollárt is. Ázsiai devizák közül legérzékenyebben a koreai won (KRW) és a tajvani dollár (TWD) reagálhat a kínai gazdaság növekedési ütem csökkenésére, illetve a jüan gyengülésére (említett két deviza esetében átlagon felüli gyengülés és volatilitás növekedés prognosztizálható ismételt leértékelés és további növekedési ütem mérséklődése esetén). A leértékelés, illetve a kínai gazdaság egyre nyilvánvalóbb fékeződése ugyanis csökkentheti a szeptemberre várt első Fed kamatemelés valószínűségét és további kamatemelések esélyét, időben késleltetve azokat, gyengítve az amerikai dollárt.

FOREX Termékeink

Élő árfolyam

Befektetési Szolgáltató Zrt.

1054 Budapest,
Szabadság tér 14.

H - P: 9:00 - 18:00
Szo - V: zárva

tel: +361 880 8400 | fax: +361 880 8440
email: support@ebrokerhaz.hu