Fed kamatdöntés és ami mögötte van…
Fed kamatdöntés és ami mögötte van…
2015. október 29., csütörtök 09:32

Amerikai jegybankárok  - piac várakozásával megfelelően -  változatlanul hagyták az irányadó kamatot az USA-ban. 0,25 százalékos kamatemelésre  - amire több mint 9 éve nem volt példa -  egyedüliként Jeffrey Lacker (richmondi Fed elnök) szavazott. US alapkamatot már közel 7 éve (2008 decembere óta) 0-0,25 százalékos sávban tartja a Fed.

Az FOMC (Federal Open Market Committee) által kiadott közleményben már mérsékeltebb aggodalom érződik az augusztus – szeptemberben tetőzött pénzpiaci mozgások, fokozódó bizonytalanság és volatilitás miatt, növelve/fenntartva a decemberi kamatemelés lehetőségét. A jelentésben utalás található arra, hogy az éveken át történelmi mélységben tartott alapkamat emeléséhez további megerősítésre van szükség (munkaerőpiac folyamatos javulását alátámasztó makroadatok; infláció közelítsen a 2,00%-os célszint felé; gazdaság növekedés körüli kockázatok "nagyjából kiegyensúlyozottak" legyenek).

Kamatdöntést követően kiadott közlemény és az azt követő befektetői reakciók alapján megnövekedett a decemberi (első) kamatemelés valószínűsége. Az alábbi tényezőket emelnénk ki, ami nagy hatással lehet az első kamatemelés időpontjára, valamint arra, hogy a Fed hogyan megy tovább fokozatosan a megkezdett kamatemelési pályán.

 

Infláció

Az FOMC (Federal Open Market Committee) által preferált, nagy figyelemmel kísért, infláció mérésére használt mérőszám (a személyes kiadások élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított indexe) az elmúlt hét év során csupán néhány esetben érte el a Fed „komfortzónáját”, a mutató többségében a kitűzött 2%-os szint alatt volt. Ebben  - mint magyarázó erő -  az elmúlt hónapokban, közel egy évben már egyre kevésbé a gazdaság gyenge teljesítménye, sokkal inkább az alacsony olaj, illetve egyéb nyersanyagárak (mezőgazdasági termények, stb.) nyomott jegyzése, valamint az erős dollár a ludas. A kínai és a feltörekvő piaci lassulás, a német gazdaság növekedés körüli kockázati tényezők, az egyes kőolajtermelő országok piaci részesedésért vívott harca miatt nyomás alatt vannak a nyersanyagárak. Ez azonban kétségessé teszi az infláció visszatérését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által kitűzött 2 százalékos célhoz.

A belső kereslet gyengélkedése erősen meghatározó a visszafogott inflációs adatokban. Várhatóan fokozódó befektetői figyelem kísérheti a megjelenő adatokat és fokozottabb piaci reakciókat válthat ki a konszenzustól eltérő adat. Amerikában a belső fogyasztói kereslet a GDP egyik legmeghatározóbb eleme. A fogyasztói kereslet kedvezően alakult, 3,6%-kal bővült a második negyedévben, amit 3% körüli bővülés követhet a harmadik negyedben. Amennyiben ennél gyengébb adat kerül publikálásra, valószínűsíthető a romló GDP adat is, valamint a kamatemelés valószínűségének mérséklése, amennyiben a 3% alatti adat nem eseti jelleggel magyarázható.

Megítélésünk szerint a jegybanki inflációs cél elérése nemcsak december közepén (a december 15-16.) esedékes Fed kamatdöntő ülésig de még 2016-ban is kétséges maradhat, mivel a jelenlegi alacsony szintet nagyban magyarázó tényezőkben drasztikus elmozdulást nem várunk, a belső kereslet visszafogott javulása mellett. Óvatos, de egyben sérülékeny, fokozatos emelkedésre számítunk az árszínvonal esetében (kérdés, hogy a döntéshozók mikor látják az infláció körüli kockázatokat mérsékeltnek).

 

Munkaerőpiac

Munkaerőpiac tagadhatatlan javulást mutatott fel az elmúlt években: a munkanélküliségi ráta stabilan 5,1 százalékon áll szemben a válság mélypontját jelentő hónapokban tapasztalt 10% közeli értékkel. 5,1% már a FOMC által elvárt 5,0 - 5,2%-os sávban van. A háztartások kiadásai, illetve a vállalati beruházások is biztató növekedést mutatnak. Összességében a munkaerőpiac kedvező képet mutat, megalapozva egy kamatemelési periódust megkezdő első, 25 bázispontos szigorítást.

Forrás: https://research.stlouisfed.org/fred2/graph/?g=1RL7

Kockázati tényezők közt kiemelhető, hogy a munkahelyek számának növekedése lassult az elmúlt hónapokban, illetve több milliós munkaerőtöbblet van az amerikai gazdaságban, ami féket jelenthet a reálbérek növekedési ütemére, ezáltal a belső kereslet felpörgésére. Az employment-population (E/P) ráta (ami a teljes munkaképes népesség és a dolgozók hányadát szemlélteti) alapján ugyanis megközelítőleg 3,0 millió főt meghaladó munkaerőtöbblet adódik, amit a jelen állapotában lévő US gazdaság hozzávetőlegesen 1,5 év alatt képes felszívni. Ez az adat azért is bír jelentőséggel, mert ekkora többlet mellett még hónapokig nem várható béroldali inflációs nyomás, ami segítségül szolgálhatna az inflációt a Fed által kívánatosnak tartott 2,0%-os szint közelébe hajtani. Másrészt a visszafogott bérnövekmény a belső keresletre is negatívan hat.

Az átlag órabér, illetve a foglalkoztatási költségindex ugyan növekedett, de mérsékelt, 2% körüli emelkedés jellemezte az elmúlt években. Fontos, hogy az említett bővülési ráta ne mérsékelődjön, valamint a vállalatok hatékonysági mutatói is javulást mutassanak (ez utóbbi is releváns hatással van a munkabérek alakulására). Az említett adatok mellett a személyes fogyasztási értékek adatait, illetve a csütörtökönkénti munkapiaci adatokat továbbra is fokozott befektetői figyelem kísérheti.

A munkaerőpiac összességében kedvező képet mutat: mérsékelt kockázati tényezők, változatlan állapot és javuló statisztikák esetén erősödhet a kamatemelés decemberi valószínűsége.

Október 28-i kamatdöntést követően tovább erősödött a decemberi szigorítás valószínűsége. Közép- és hosszú távú pozíciók felvétele során azonban nem kizárólag a szigorítási ciklus első lépésének kezdő dátuma bír nagy jelentőséggel, a kezdő időpontnál ugyanis még fontosabb lehet a kamatemelések üteme, további kamatemelések mértéke és a lépések időzítése, végső soron a ciklus végére kialakuló kamatszint. A decemberre várt monetáris szigorítás csak a kezdet lehet. 25 de még 50 bázispont alapkamat emelés önmagában nincs jelentős hatással a nagy figyelemmel kísért makroadatokra. 2016. év végére az irányadó alapkamat elérheti az 1,00-1,25%-os szintet is, amennyiben a globális környezet (Kína, feltörekvő piacok, geopolitikai feszültségek, stb.) felől nem érkezik érdemi fékező hatás.

Várhatóan fennmarad az elmúlt hónapokra jellemző fokozott volatilitás mind az értéktőzsdéken, mind az áru- és devizapiacokon egyaránt. Fokozódó kilengések mellett tovább erősödhet az amerikai dollár, az amerikai állampapírok jegyzésében rég nem látott kilengések jöhetnek, valamint erősödhet a nyomás a feltörekvő devizákra és részvénypiacokra.

Sokat emlegetett, minden év végén felkapott mikulás rally idén a részvénypiacokon mérsékelt pluszok melletti izgalmas kereskedési napokat hozhat a befektetőknek.

FOREX Termékeink

Élő árfolyam

Befektetési Szolgáltató Zrt.

1054 Budapest,
Szabadság tér 14.

H - P: 9:00 - 18:00
Szo - V: zárva

tel: +361 880 8400 | fax: +361 880 8440
email: support@ebrokerhaz.hu