Van még erő az amerikai dollárban
Van még erő az amerikai dollárban
2015. november 11., szerda 23:36

Az elmúlt napokban heves mozgás jellemezte az USD/HUF jegyzését. A magyar fizetőeszköz 15 éves mélypontra esett az amerikai dollárral szemben. Könnyen előfordulhat, hogy nem ez volt az utolsó pofon 2015-ben, amint a forint beszedett a zöldhasútól.

Célárfolyamot 1-3 hónapos időtávra kíséreljük meg előre jelezni, a keresztárfolyamra ható jelentősebb tényezők beazonosítása, várható alakulása (fundamentumok), valamint technikai elemzés segítségével együttesen.

  •  

Távolabbról kezdve a releváns befolyásoló tényezők beazonosítását és vizsgálatát, a globális pénzpiacokra jelentős hatással lévő jegybankok, így a Fed (Federal Reserve System, Federal Reserve; USA), ECB (European Central Bank; EU) és talán BoJ (Bank of Japan; Japán) monetáris politikáját vizsgáljuk röviden. Az utóbbi két jegybank várhatóan monetáris expanzió útján fog továbbhaladni negyedéves távlatban, ami kedvező a feltörekvő piacoknak, így a magyar forint számára is. BoJ két éve, 2013-ban indította el a „Három Nyíl” programot, mellyel Haruhiko Kuroda jegybankelnök célja az volt, hogy az országot kizökkentse a deflációból; gyengítsék a jent kedvezve az exportnak és a japán gazdaságnak; felpörgessék a belső fogyasztást támogatva a nemzetgazdaság további bővülését. A japán jegybank múlt hónap végi ülésén nem változtatott az évek óta kitaposott monetáris politikán. Jegybankelnök kedvezőnek ítélte az inflációs trendet, az inflációs cél (2,00%) elérésének dátumát azonban időben távolabb, 2016 szeptemberre – 2017 márciusára várják a döntéshozók. Jelenleg az alacsony szinten stabilizálódó kőolaj és nyersanyagárak fékezik, nem engedik a pénzromlás ütemét biztos pozitív tartományban stabilizálódni (legutóbbi inflációs adat 0,00% volt). Romló adatok ismeretében várhatóan ismételten felerősödhet az ismételt monetáris lazítás szükségessége, melyet jól szemléltet a Bloomberg által rendszeresen elvégzett felmérés, egyben szemléltetve a piac megosztottságát a témában (ismételt lazítást váró elemzők növekvő száma mellett). BoJ oldaláról továbbra is pénzbőség lesz a jellemző, további lazítás lehetősége is mérsékelten kedvező hatással lehet a HUF jegyzésére.

Hasonló hatást fejthet ki közvetve a forint jegyzésére az ECB monetáris politikája is. Az Európai Központi Bank mínusz 0,2%-os egynapos jegybanki betétkamatát követte a svájci és a dán jegybank, ezzel mínusz 0,75%-ra vágva az egynapos rátát, így is „támogatva” az EKB további szigorítását, amire egyre nagyobb esélyt látunk decemberben. Erre utalnak a kellő erővel rendelkező német döntéshozók egyre visszafogottabb hangvételű nyilatkozatai is. A fékeződő német iparnak, romló exportadatoknak is jót tenne a mínusz 0,2%-os ráta további csökkentése (és/vagy az eszközvásárlási program kiterjesztése) az euró gyengülése révén. Az ECB-nál tartott egynapos betétek erőteljes, a negatív betéti kamatbevezetést követő mélyponthoz képest többszörös (kb. hatszoros) szintre emelkedése is nyomás alatt tartja a központi bank döntéshozóit.

A masszívan negatív tartományban tartott jegybanki kamat elméletileg rontja az euró vonzerejét, tőkekiáramlást okozhat, végeredményben nyomás alatt tartja a jegyzését, ezzel tovább gyengülhet az euró. Kérdés, hogy mekkora mértékű tőkemozgást képes megindítani egy további 10, vagy 20 bázispontos csökkenés. Megítélésünk szerint 10bp mérsékelt hatással lehet a devizapiacra, ezt a piaci szereplők részben már beárazták. Ennél nagyobb vágás már nagyobb kilengést, trendszerű elmozdulást indíthat/erősíthet fel (az euró bevezetése óta a második legjelentősebb tartalékvaluta, illetve a második legnagyobb forgalmat lebonyolító pénznem a világon az amerikai dollár után, így kisebb átrendeződés is nagy kilengéséket okozhat a devizapiacokon).

Az elméletileg meginduló tőkekiáramlás kedvezhet a feltörekvő piacoknak is, így a magyar forintnak is mérsékelt támaszt adhat. Az egyre negatívabb tartományba eső ECB alapkamat következtében azonban csökken a biztonságos, menedéket jelentő devizák köre, hiszen Európán belül a svájci és a dán jegybank is negatív tartományban tartja az alapkamatot. BoJ is tartja/erősítheti monetáris expanzióját. Az amerikai dollárra mindez nem érvényes, hiszen a Fed már felhagyott az eszközvásárlással, kamatcsökkentés helyett már kamatemelést vizionál a piac (Fed várható kamatdöntéséről, várható amerikai alapkamat alakulásáról korábbi blogbejegyzésünkben részletesebben foglalkoztunk. Részleteket ITT olvashatja.).

Fed kamatemelés az amerikai kockázatmentes eszközök felé terelheti a tőkét, növelve az USD iránti keresletet, felértékelési nyomást gyakorolva a dollárra.  A javuló amerikai makrogazdasági környezet (egyre jobb állapotban lévő munkaerőpiac: javuló foglalkoztatottság, 5,0%-os munkanélküliségi ráta) miatt az elemzők közel kétharmada 25 bázispont kamatemelést vár a december elején esedékes kamatdöntő Fed üléstől. A november 6-i jegybankári nyilatkozat is növeli a decemberi kamatemelés valószínűségét.

Az ECB és a Fed eltérő irányú monetáris politikája jó alapot teremt az euró/dollár jegyzés további esésére, illetve az USD/HUF keresztárfolyam további lokális csúcsdöntéséhez egyaránt.

  •  

  •  

EUR/USD jegyzésben összegezve az euró és dollár jegyzés alakulását, pár napos időintervallumban mérsékelt (1,08 – 1,086-os sávba történő) visszarendeződésre számítunk, további emelkedésre azonban csekély valószínűséget látunk. A dollár erősödése tovább folytatódhat, december második felében paritásba kerülhet az euróval szemben, ahol átmeneti konszolidáció következhet be, tartósan, nem eseti, paritás alatti jegyzések lehetősége mellett.

Röviden áttekintve néhány, a dollárra hatással lévő tényezőt, elérkeztünk az Absolute Return Portfolio szempontjából nagyobb jelentőséggel bíró USD/HUF-hoz. A konkrét árfolyamcél meghatározása előtt röviden kitérünk a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikájára is érintve a fiskális oldalon kirajzolódó irányokat (az amerikai dollár/magyar forint kurzust nemcsak az említett tényezők, hanem a devizapár másik "lábát" (HUF) befolyásoló hatások is meghatározzák).

Forintot fiskális és monetáris oldalról eltérő irányú hatások érik. A gazdaság kedvező növekedési üteme, a GDP-arányos adósságrátát csökkenő pályán tartása, belső fogyasztás tartós erősödése, az exportadatok kedvező alakulása kedvez a forintnak, akár stabilizálhatná, önmagában erősíthetné is a nemzeti fizetőeszközünket. Ellenpólusként azonban másik oldalon a monetáris politika kitartóan támogatja a gazdaságot kedvező vállalati hitelkonstrukciókkal, lakossági devizahitelek forintosításával, alacsony jegybanki alapkamattal. A forint erejét csökkentő, gyengítő monetáris lépések mellett a Fed várható kamatemelése(i) is csökkentik a HUF erejét az amerikai alapkamat emelés(ek) miatti hozamkülönbség mérséklődése miatt.

Összességében  - 2015. november 11-ig ismertté vált makroadatok mellett -  többségében vannak az USD/HUF további árfolyam emelkedést támogató tényezők, így újabb lokális csúcsdöntésre számítunk az USD/HUF esetében. Rövidtávon, pár napos távlatban  - összhangban az EUR/USD jegyzésre tett prognózisunkkal -  290-288-as szintig várjuk a jegyzést, majd további emelkedés lehetőségét vizionáljuk. Közeledve év végéhez, valamint 2016 januárjához az árfolyam sok év után ismét 3-assal kezdődhet az USD/HUF esetében, érdemben átlépheti a keresztárfolyam a lélektani 300-as szintet.

FOREX Termékeink

Élő árfolyam

Befektetési Szolgáltató Zrt.

1054 Budapest,
Szabadság tér 14.

H - P: 9:00 - 18:00
Szo - V: zárva

tel: +361 880 8400 | fax: +361 880 8440
email: support@ebrokerhaz.hu